Εξοπλισμός για παγωτατζίδικο

Εξοπλισμός για παγωτατζίδικο

Ανοίγοντας ένα κατάστημα παγωτού ή έχοντας ακόμα μόνο την σκέψη του, πρέπει να ληφθούν υπόψην πολλοί παράγοντες οι οποίοι θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην μετ’έπειτα πορεία του καταστήματος και στην βιωσιμότητά του. Όσον αφορά το κατάστημα , θα πρέπει να επιλεχθεί η σωστή τοποθεσία, το σωστό λανσάρισμα, η σωστή επιλογή χρωμάτων – design , κτλ. Αυτό είναι το ένα κομμάτι, που πέρα από το θέμα του location τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ένας αρχιτέκτονας ή ένας διακοσμητής.
Υπάρχει ακόμα ένα σοβαρό θέμα όμως που πρέπει να ληφθεί υπόψην ιδιαίτερα σοβαρά και με απόλυτο επαγγελματισμό. Αυτό είναι το θέμα του εξοπλισμού του καταστήματος. Ένα κατάστημα με παγωτά θα πρέπει να φέρει τον καλύτερο εξοπλισμό όσον αφορά στην παρασκευή και την πώληση παγωτού, καθώς αυτό θα είναι το κυρίως προϊόν του – το προϊόν που θα έχει το μεγαλύτερο target από τον κόσμο.
Ο εξοπλισμός ενός παγωτατζίδικου χωρίζεται σε:

1) Εξοπλισμός κουζίνας: Στην κουζίνα θα πρέπει να υπάρχει η παγωτομηχανή παραγωγής παγωτού, οι καταψύκτες ( για την αποθήκευση των παγωτών) καθώς και τα shock freezers – blast chillers (συσκευές που μειώνουν άμεσα με σοκ την θερμοκρασία του παγωτού από τους -4c στους -18c μέσα σε ελάχιστο χρόνο – μια διαδικασία απαραίτητα για να μην πιάσει κρυστάλλους το παγωτό. Όλος αυτός ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι στην κουζίνα – στο παρασκευαστήριο του καταστήματος.

2) Φανερός εξοπλισμός: Εδώ μιλάμε για τον εξοπλισμό που είναι στο μαγαζί και “πουλάει”. Πρόκειται δηλαδή για την βιτρίνα παγωτού, την παγωτομηχανή soft παγωτού, τις διάφορες μικροσυσκευές,κτλ. Ας τα δούμε αναλυτικά όμως.
Βιτρίνες παγωτού: Οι βιτρίνες παγωτού χωρίζονται σε βιτρίνες βεβιασμένης και στατικής ψύξης. Για ένα μαγαζί που σέβεται τον χαρακτήρα του και την ποιότητά του, δε συζητάμε επουδενί για στατική ψύξη. Οι βιτρίνες στατικής ψύξης είναι στην ουσία οι κοινοί καταψύκτες(ψύξη με στοιχεία). Έτσι περνάμε αναγκαστικά στις βιτρίνες βεβιασμένης ψύξης, που είναι οι βιτρίνες με ψύξη αέρα. Εδώ το παγωτό συντηρείτε για αρκετό διάστημα μαλακό και αφράτο χωρίς να σκληραίνει και να γίνετε πέτρα. Μια καλή βιτρίνα παγωτού θα σας αποφέρει πολύ κόσμο εαν έχει και καλή οπτική από την μεριά του πελάτη – δηλαδή να φαίνονται τα παγωτά εύκολα και να έχει ευρυγώνια οπτική κάλυψη.
Πέρα από τις βιτρίνες παγωτού, ενδιαφέρον και άκρως απαραίτητο για ένα παγωτατζίδικο είναι και οι παγωτομηχανές. Στις παγωτομηχανές θα υπάρχει το παγωτό soft(το γνωστό παγωτό χωνάκι) που θα προσφέρεται άμεσα και γρήγορα στους πελάτες. Εδώ πέρα από το μηχάνημα θα πρέπει να προσέξετε ασφαλώς και το μίγμα παγωτού να είναι πολύ ποιοτικό και άριστης ποιότητας(όπως φυσικά και για τα παγωτά τις βιτρίνας)
Οι μηχανές παγωτού ξεκινάνε από ένα χαμηλό κόστος της τάξης των 3000€ περίπου και αυξάνονται όσο ανεβαίνουν οι απαιτήσεις σε λειτουργίες.
Προτιμήστε ένα καλό και αξιόλογο μηχάνημα που θα σας δικαιώσει άμεσα και γρήγορα για την επιλογή σας και θα αποσβέσει ακόμα γρηγορότερα.

Τέλος, πέρα απ’αυτόν τον εξοπλισμό σε ένα κατάστημα εστίασης και συγκεκριμένα παγωτατζίδικο θα πρέπει να υπάρχουν και οι λάντζες με τους χώρους παρασκευής των μιγμάτων(στην κουζίνα) καθώς και οι πάγκοι σερβιρίσματος στον μπροστά χώρο.

Tags:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *