Διαδικασία φρέσκου Ιταλικού παγωτού – Gelato

Διαδικασία φρέσκου Ιταλικού παγωτού – Gelato

Η διαδικασία παραγωγής φρέσκου Ιταλικού παγωτού (Gelato) είναι μια διαδικασία πρωτοκόλλου για τους Ιταλούς. Οι γείτονές μας έχουν μια απαιτητική διαδικασία για να παράγουν το καταπληκτικό φρέσκο παγωτό τους – το προϊον που τους έχει κάνει τόσο διάσημους σε όλα τα μήκη του πλανήτη.
Το φρέσκο Ιταλικό παγωτό χρειάζεται κάποιες διαδικασίες τόσο κατά την παραγωγή του όσο και μετά ώστε να διατηρηθεί φρέσκο μέχρι τη στιγμή που ο καταναλωτής θα το γευτεί.
Παρακάτω αναφέρονται τα βήματα που χρειάζονται για την παραγωγή φρέσκου παγωτού.

Διαδικασία παραγωγής μίγματος παγωτού:

Σ’αυτό το βήμα φτιάχνουμε το μίγμα παγωτού. Προσθέτουμε όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, τα ανακατεύουμε και τα συντηρούμε κατάλληλα – συνήθως στο ψυγείο μερικές ώρες πριν το επόμενο βήμα. Το μίγμα πρέπει να είναι φρέσκο, με φρέσκα υλικά και καλοσυντηρημένο πριν την παρασκευή του παγωτού. Συνήθως στο μίγμα περιέχεται φρέσκο γάλα, πάστα(για την γεύση), αυγά, κρέμα γάλακτος.
Τα τελευταία χρόνια αποφεύγεται η κρέμα γάλακτος για να γίνονται πιο ελαφριά τα προϊόντα.

Παραγωγή παγωτού:

Αμέσως μόλις το μίγμα ετοιμαστεί – και αφού κάτσει για λίγη ώρα στο ψυγείο, το τοποθετούμε στην ειδική παγωτομηχανή παραγωγής παγωτού. Έχοντας τις σωστές ρυθμίσεις τόσο στην σκληρότητα, όσο και στην θερμοκρασία και στον χρόνο παραγωγής, το μίγμα θα γίνει έτοιμο παγωτό μέσα σε 8-12 λεπτά – ανάλογα την παγωτομηχανή.
Μόλις το παγωτό γίνει και έρθει στην επιθυμητή θερμοκρασία και -βασικότερο- σκληρότητα, το αφαιρούμε από την παγωτομηχανή σε ειδικά δοχεία και περνάμε στο επόμενο βήμα

Shock Freezer:

Το επόμενο βήμα που πολύ συχνά παραλείπετε ειδικά στις Ελληνικές gelateries, είναι το βήμα που το παγωτό που μόλις έχει βγει από την παγωτομηχανή, περνάει στο shock freezer για περίπου 90 λεπτά(ή λιγότερο ανάλογα την ικανότητα του μηχανήματος). Στο Shock freezer το προϊόν ομογενοποιείτε ενώ αποτρέπει την δημιουργία πάγου ή κρυσταλλάκια. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την σωστή δομή και συντήρηση του φρέσκου παγωτού

Συντήρηση παγωτού:

Ίσως το σημαντικότερο μαζί με τα υλικά. Η συντήρησ του παγωτού είναι μια ολόκληρη επιστήμη. Η σωστή συντήρηση του φρέσκου παγωτού γίνετε σε βιτρίνες παγωτού βεβιασμένης ψύξης. Τι σημαίνει αυτό; Είναι ειδικές βιτρίνες παγωτού όπου η ψύξη έρχεται με άερα – και όχι με στοιχεία όπως π.χ. στις κλασσικές καταψύξεις. Έτσι το προϊόν παραμένει φρέσκο και χωρίς τη δημιουργία πάγου για αρκετές ημέρες μετά την παραγωγή,
Για καλύτερη συντήρηση, το βράδυ όταν κλείνουμε το μαγαζί αφαιρούμε τα παγωτά από την βιτρίνα παγωτού και τα εισάγουμε σε έναν καταψύκτη(στατικής ψύξης) και κλείνουμε την βιτρίνα.
Το πρωί όταν ανοίγουμε, βάζουμε σε λειτουργία την βιτρίνα και τοποθετούμε τα παγωτά. Τα παγωτά εντός 1 ώρας είναι έτοιμα προς κατανάλωση, μαλακά,φρέσκα χωρίς ίχνος από κρυσταλλάκια.

Καλή όρεξη!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *